HTML

Titkoljuk Együtt!

Mi lesz azokkal a hírekkel, melyeket érdekességük és súlyuk ellenére sem szellőztet meg a sajtó?

Utolsó kommentek

Címkék

áramlás (1) atom (1) ausztria (1) biztonsági (1) darpa (1) dobrev (1) farkas (1) ferenc (1) fidesz (1) font (1) génállomány (1) gender (2) gulfstream (1) gyed (1) gyes (1) gyurcsány (1) homo (1) informatika (1) izrael (1) jános (1) japán (1) katonai (1) kémrepülő (1) klára (1) kóka (1) kollektív (1) korrupció (1) közbeszerzés (1) magyar (1) mainstreaming (1) mainstremaing (1) máv (1) meh (1) mezőgazdaság (1) mnv (1) mszp (1) mtv (1) nato (1) nemzeti (1) orosz (1) őrület (1) oszkó (1) péter (2) rakétapajzs (1) robotkolibri (1) sándor (1) sex (1) strabag (1) szdsz (1) szervezete (1) szerződés (1) szex (1) tech (1) ügyészség (1) usa (1) utalvány (1) v (1) vagyonkezelő (1) wallis (1) Címkefelhő

Súlyos veszély fenyegeti a magyar gyümölcsök génállományát

2010.03.03. 17:25 :: titkoljukegyutt

Súlyos veszélybe került a magyar gyümölcsök génállománya, miután kényszer-végelszámolás alá került az érdi gyümölcstermesztési kutatóintézet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) hibájából – mondta el Font Sándor (Fidesz) sajtótájékoztatón szerdán.

Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke emlékeztetett: a törvényi rendelkezések szerint a közhasznú társaságoknak tavaly június végéig korlátolt felelősségű társaságokká kellett alakulniuk. A vagyonkezelő az összes állami kht.-t átalakította, az érdi intézet esetében azonban kicsúszott a határidőből. Ezt követően a bíróság első-, és másodfokon sem fogadta be a társaság átalakítását, így a cégre kényszer-végelszámolást rendelt el.

Font Sándor rámutatott: a tulajdonos állam megakadályozhatta volna a végelszámolás elrendelését, azonban ezt valamiért nem tette meg a 800 hektáros saját tulajdonú termőfölddel rendelkező kutatóintézet esetében.

A fideszes képviselő kiemelte: a végelszámolás azt jelenti, hogy az arra kijelölt – bizonytalan tulajdonosi körű – Reorg Zrt. tulajdonosi jogkörben értékesíti a kutatóintézet vagyonát, amivel aztán el kell számolnia az állam felé. Ennek értelmében a végelszámoló azt kezd a kutatóintézet vagyonával – köztük a 800 hektáros földdel – amit akar, ott akár lakópark is épülhet.

Aláhúzta: a Fidesz Oszkó Péter pénzügyminiszterhez, Kamarás Miklóshoz, az MNV Zrt. elnökéhez, valamint Nagy Jánoshoz, a Vagyonkezelési Tanács elnökéhez fordult, hogy haladéktalanul intézkedjenek a társaság vagyonának átcsoportosításáról egy új cégbe, mivel erre a tulajdonos államnak jogi lehetősége van, így az érdi kutatóintézet elkerülheti a végelszámolást. Hozzátette: erre a lépésre bármikor meg lett volna a lehetősége az államnak, azonban az – a Fidesz információi szerint a korábban elbocsátott MNV vezérigazgató-helyettes, Benedek Fülöp nyomására – a bíróságra hagyta a döntést, amely a törvényi szabályozás miatt nem hozhatott más ítéletet, csak a végelszámolást. Jelenleg csupán azért van még lehetősége az államnak helyrehozni hibáját, mert a bíróságon megtámadták azt a döntést, amely a Reorgot jelöli ki végelszámolónak, azonban amint a döntés jogerős lesz, az állam már nem tehet semmit.

Hangsúlyozta: pótolhatatlan nemzeti kincs az érdi kutatóintézetben található génállomány, amely többek között Magyarország összes csonthéjas növényének génállományát is tartalmazza. Az intézet gazdálkodásával semmilyen probléma nem volt, a végelszámolást csak a technikai hiba miatt rendelte el a bíróság, más indoka nem volt.

mti

Szólj hozzá!

Címkék: magyar fidesz sándor mezőgazdaság nemzeti péter font génállomány mnv vagyonkezelő oszkó

A bejegyzés trackback címe:

https://titkoljukegyutt.blog.hu/api/trackback/id/tr401806216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása